We hebben allemaal zo onze talenten en hobby’s. En wij schrijvers houden ons meestal liever bezig met het op papier zetten van woorden, dan met grafisch ontwerp. Maar toch moet er op een dag een boekomslag komen, wellicht een leuk logo, of een teaser, of zelfs een heel webdesign. Ik was daarom blij toen ik leerde van het bestaan van 99designs.

 

99 designs om uit te kiezen

Persoonlijk vond ik het lastig om hier iemand voor te vinden. Er zijn vele professionele bureaus, waar ze veel geld vragen voor een ontwerp. Daarnaast zijn er tig freelancers die staan te popelen voor je aan de slag te gaan. Maar hoe weet je in deze situaties zeker dat je het resultaat mooi gaat vinden?

Dit is ongetwijfeld wat de oprichters van 99designs dachten, want zij bieden de oplossing.

  1. Je kiest wat je wilt laten ontwerpen, schrijft instructies voor de ontwerpers met wat je wilt zien, en je kiest een prijspakket. Je kunt kiezen uit verschillende bedragen (hoe hoger, hoe meer ontwerpen je zult krijgen) en verschillende upgrades. Het goedkoopste pakket voor een boekomslag, is bijvoorbeeld 279 euro. 
  2. Je start de wedstrijd en wacht tot de ontwerpen binnenstromen. Dit kan even duren: veel ontwerpers kijken lang toe en sturen pas op het allerlaatste moment iets in. De ontwerpen voor mijn wedstrijd zijn op de laatste dag zo ongeveer verdubbeld!
  3. Je geeft feedback op de ontwerpen waar je iets in ziet, zodat de ontwerpers het kunnen verbeteren en aanpassen aan jouw smaak en/of visie.
  4. Na een aantal dagen kies je finalisten – de ontwerpen die je echt mooi vindt en waar je met wat aanpassingen heel blij mee zou kunnen zijn. In de finaleronde blijf je feedback geven, tot er uiteindelijk een moment komt dat je moet kiezen. Let op: zodra je de finaleronde ingaat, is de wedstrijd niet meer vrijblijvend en zal je ook echt een winnaar moeten kiezen.
  5. Nadat je een winnaar gekozen hebt, wordt er een digitale overeenkomst getekend, waarmee je de rechten op de omslag krijgt. Daarna worden de bestanden definitief overgedragen.

Het is een hele vrijblijvende manier om een ontwerp te krijgen en ook om te zien wat de mogelijkheden zijn! Je kunt elk moment een wedstrijd starten en als er niets bij zit wat je bevalt, krijg je je geld terug. Binnenkort volgt er nog een blog met tips, om het meeste uit je wedstrijd te halen.

 

Mijn ervaring

Ik ben in januari een wedstrijd gestart bij 99designs voor de omslag van Circus Cesaria en ik was heel benieuwd naar het mogelijke resultaat. Ik had gelezen dat het belangrijk was om specifiek te zijn in de omschrijving en dat was maar goed ook, want ik had al veel eigen ideeën. De eerste ontwerpen waren oké, maar niet geweldig. Tot er op een gegeven moment een fantastisch ontwerp verscheen. Ik wilde wel wat aanpassingen en ondanks een kleine taalbarrière lukte dat uiteindelijk. Ik wist vanaf het eerste moment eigenlijk al zeker dat dit ontwerp ging winnen.

 

Keuzestress

Omdat ik hier al van overtuigd was, besloot ik mijn wedstrijd te garanderen. Dat betekent dat ontwerpers zeker weten dat de prijs gewonnen kan worden en dus zullen meer mensen zich inzetten om een ontwerp in te sturen. Op de laatste dag van mijn wedstrijd kwamen er nog ontzettend veel ontwerpen bij. En tot mijn grote verbazing – en erg veel stress – kwam er op een van de laatste momenten nog een ontzettend mooi ontwerp bij. Ik wist niet wat ik moest doen, want ik wilde ze allebei. Uiteindelijk werden ze allebei een finalist en heb ik ze ook allebei gekozen, want tegen een gereduceerd tarief kun je een extra winnaar kiezen. En het tweede design gaat nog van pas komen…

 

Get started!

Vind jij het ook zo lastig om de perfecte cover voor je boek te kiezen? Weet je wel wat het moet uitstralen maar heb je geen idee hoe je dat ontwerp op papier krijgt? Of ben je gewoon niet handig met Photoshop – no shame – dan kan 99designs voor jou de uitkomst bieden. Wil je het eens proberen? Laat het me vooral weten! Omdat ik het al een paar keer heb gedaan kan ik mogelijk een korting of extra toevoeging aan je pakket regelen 🙂