Fysiek of digitaal: een boekendilemma

Lees je liever fysieke boeken, of e-books? Bij mij is de voorkeur in de loop van de jaren behoorlijk veranderd en dat heeft niet alleen te maken met het prijsverschil!

Vroeger

Toen ik jong was, hield ik ontzettend van fysieke boeken. Ik vond het mooi in mijn boekenkast staan, ik vond het fijn om ze vast te houden, om er doorheen te bladeren… en die geur! Onnodig om te zeggen: ik hield van boeken. En ik zag in mijn toekomst een boekenkast vol met pareltjes.

Maar toen ging ik verhuizen. En ik verhuisde nog een keer. En nog een keer. En elke keer moesten die boeken weer meegesleept worden. Toen ik op een gegeven moment naar het buitenland verhuisde, was ik klaar met alles dat ‘spullen’ genoemd kon worden en ik wilde af van al die fysieke boeken. Het nomadenbestaan trok me wel en ook nu ik een tijdje op eenzelfde plek blijf, heb ik liever weinig dan veel.

Nu

Dus nu wil ik geen boeken meer. Ik probeer zoveel mogelijk fysieke exemplaren te lezen, zodat ik ze daarna weg kan geven. Ik vind het nog steeds heerlijk om er een vast te houden en boekenwinkels bezoeken is soms zwaar, maar ik vind het ook heerlijk om digitaal te lezen, waar en wanneer ik maar wil (meestal in bed). Op reis is het ideaal om maar één klein apparaat mee te nemen, in plaats van vijf boeken. En tegenwoordig houd ik er heel erg van om mijn favoriete passages te markeren, wat digitaal kan zonder met een markeerstift in de weer te zijn.

 

En jullie? Heb je liever een fysiek boek vast, of ben je ook om en lees je liever digitaal? Laat het weten door een klik of een tik op mijn fancy poll hieronder!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInDeel dit met je vrienden!

2 gedachtes over “Fysiek of digitaal: een boekendilemma

 1. Maria Staal zegt:

  Interessante vraag, Sanne!
  Bij mij is het niet zo zwart-wit. Tegenwoordig lees ik wel het meest ebooks, maar dat komt omdat ik veel fictie lees. Maar non-fictie is soms simpelweg beter om te lezen als papieren boek, ook omdat er foto’s in staan e.d.
  Dus mijn antwoord is eigenlijk: allebei. 🙂

 2. natasja zegt:

  Hoi
  Ik las vroeger de gewone papieren boeken, maar sinds ik de reader ontdekt heb wil ik niet anders meer, zeker omdat qua leeftijd nu eenmaal je ogen achteruit gaan, vind ik het bij een reader erg prettig dat je de letters groter kan zetten, Ook het gemak om vast te houden vind ik de reader geweldig.

Laat een reactie achter