Waarom zijn e-books in Nederland zo duur?

Amerikaanse e-books (romans) zijn vaak te vinden voor prijzen onder de vijf euro. Wanneer auteurs een actie hebben, maken ze die boeken meestal 99 cent. In Nederland betaal je voor een e-book vrij vaak tussen de vijf en tien euro, en een e-book van meer dan tien euro, is niet uitzonderlijk. Ik vraag me af waar dit prijsverschil vandaan komt.

Na een snel onderzoekje op de website van onze blauwe bolle vriend wist ik dat van alle 38.600 e-books er zo’n 9.600 geprijsd zijn boven de 10 euro (april, 2017).  Overigens, als je het alleen hebt over romans, zijn dit er maar 3.500 van de 19.500. Houd er rekening mee dat hier ook boxsets bij zitten.

Iets meer dan 6.000 van de romans zijn geprijsd onder de vijf euro, echter, er was op dat moment een actie gaande waarbij meer dan 2.200 boeken afgeprijsd waren naar €4,99.

Ik weet wat je denkt. Sanne, alsjeblieft, kun je dit niet éven voor ons in een duidelijk, overzichtelijk grafiekje zetten?

* Op 10 april 2017 was er een actie gaande, waarbij zo’n 2.200 e-books afgeprijsd waren naar €4,99. Eigenlijk zou er dus nog 2.200 bij opgeteld moeten worden.

Ja. Dat kan ik.

Bedankt universitaire opleiding.

Persoonlijk lees ik vrij veel in het Engels en ik denk dat het grotendeels te maken heeft met de prijs (en een beetje met het genre). Als ik een e-book zie voor meer dan vijf euro, haak ik eigenlijk al af. De enige boeken die ik koop voor meer dan vijf euro zijn de boeken van auteurs die ik steengoed vind of boeken die me worden aangeraden.

Ik besloot op Twitter te vragen wat voor anderen het prijslimiet was en dit was het resultaat:

Poll results

Het viel me op dat voor veel mensen de prijsgrens iets hoger lag dan voor mij (waarvan ik me afvraag of dit echt zo is, of al beïnvloed is door de markt), maar wat vooral opvalt is dat je een e-book echt niet duurder dan acht euro hoeft te maken als je wilt dat ‘ie goed verkoopt.

Waarom doen mensen dit dan toch?

Ik ben hier al een tijdje nieuwsgierig naar en heb wat theorieën, maar ben ook ontzettend benieuwd naar jullie ideeën.

 

Commercie

De eerste reden die meteen in me opkomt, is dat auteurs en uitgevers er graag veel aan willen verdienen. Het klinkt logisch. Als je meer geld wilt, verkoop je een product voor een hogere prijs. Ik licht straks toe waarom dat wellicht niet helemaal opgaat.

Hier wil ik nog noemen dat wanneer een boek via een gevestigde uitgeverij uitgegeven wordt, er natuurlijk veel partijen zijn die betaald moeten worden – om nog maar niet te spreken over alle advertentiekosten en kosten voor de plaatsingen van de boeken in fysieke winkels (want ja, daar betaalt een uitgeverij voor). In een grote, commerciële organisatie wordt meer uitgegeven en dus hebben ze meer geld nodig.

 

Kwaliteit

Het is een bekend fenomeen.  Wanneer iets erg goedkoop geprijsd is, wellicht goedkoper dan logischerwijs te verwachten valt, wordt er verondersteld dat de kwaliteit slecht is. Zeker in Nederland, waar auteurs die in eigen beheer uitgeven nog maar net (niet) serieus genomen worden, gaat dit op. Een e-book van een euro ‘zal wel slecht zijn’, anders was het niet zo goedkoop.

En het is ook te verantwoorden. Wanneer een auteur zichzelf al bewezen heeft, kan diegene nu eenmaal meer vragen voor boeken, omdat mensen weten dat de inhoud goed gaat zijn en ze er dus meer geld voor over hebben. Wellicht is dat een reden dat grote uitgeverijen hun e-books duurder prijzen, er vanuitgaande dat hun naam al fungeert als een stempel van kwaliteit.

Aan de andere kant vind ik persoonlijk dat wanneer auteurs zichzelf bewezen hebben en ze dus vrij veel verdienen aan hun boeken, het helemaal niet nodig is om de prijs te verhogen. Het enige wat je dan bereikt, is dat minder mensen je boek kopen, lijkt mij. Je verliest immers de groep lezers die er niet meer geld voor wil betalen dan voorheen en je naam moet wel heel veel waard zijn wil je dat kunnen opvullen met nieuwe klanten.

 

Kwantiteit

Persoonlijk denk ik dat kwantiteit belangrijker is. En dan heb ik het niet over de lezers, die meer boeken moeten kunnen kopen voor minder geld. Dan heb ik het over auteurs, die meer lezers kunnen aanspreken als hun boeken goedkoper zouden zijn. Er zijn altijd mensen die iets net te duur vinden en het wellicht wel zouden kopen als het boek een euro goedkoper zou zijn.

Zeker als beginnend auteur ben ik van mening dat je beter wat aan de goedkope kant kan gaan zitten. En dan zeg ik niet dat iedereen hun debuutroman maar 99 cent moet maken, maar wel dat 12 euro voor een e-book van een onbekende schrijver je op de lange termijn niet veel goeds zal doen. Daarnaast is het ontzettend goedkoop om een e-book uit te geven en hoef je in principe alleen de kosten voor de omslag en de redactie eruit te halen (en als je het boek niet laat redigeren, ben ik van mening dat je al helemaal geen prijs van meer dan vijf euro zou moeten vragen 🙂 ).

 

Again, it’s all about the goals

Ik zei het al eerder, als je een boek alleen uitgeeft omdat je je creatieve uitspatting te koop wilt zien bij een grote webwinkel, of wilt dat het een digitaal boek wordt, dan streef je andere doelen na. Maar ik denk dat wanneer je op de lange termijn wilt blijven uitgeven, het belangrijk is om strategieën te gebruiken die je gaan helpen op de lange termijn te blijven doen waar je van houdt.

In mijn mening gaat een e-book van tien euro je daar niet bij helpen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInDeel dit met je vrienden!

4 gedachtes over “Waarom zijn e-books in Nederland zo duur?

 1. Inge zegt:

  Interessant om dit te lezen! Ik moet zeggen dat ik bij een ebook van 12 euro ook afhaak, tenzij het een verder deel van een serie is en ik de rest ook als ebook gelezen heb. Dit was bij mij het geval bij “De Kroon” van Kiera Cass. Als ik een ebook zie staan van 12 euro wacht ik óf op een kortingscode van bol.com, of koop ik het fysieke boek, omdat het prijsverschil dan vaak dusdanig klein is dat ik net zo goed het kan laten pronken in mijn boekenkast.

  • Sanne Hillemans zegt:

   Heel begrijpelijk! Iemand anders reageerde op Twitter dat ze inderdaad dan ook eerder het fysieke boek koopt. Als alleen het prijsverschil een reden is om een e-book te kopen, is dat het dus niet waard. Misschien dat dan alleen mensen met andere overwegingen e-books kopen (weinig spullen in huis willen, makkelijker mee te nemen…)
   Inderdaad, bij een nieuw boek in een serie zwicht ik ook wel eens voor prijzen die wat hoger zijn – zelfs bij Engelstalige e-books!

 2. Luna zegt:

  Interessant! Ik ben zelf fervent digitaal lezer en ik heb voor mezelf de regel dat ik niet meer dan 10 euro betaal voor een ebook. Ik wacht geduldig op ebookfestivals, (weggeef)acties en het moment dat de prijs verlaagd wordt. Meestal na een half jaartje. Ook vergelijk ik veel webshops. Het is gebeurd dat bijvoorbeeld Ako twee euro minder vroeg dan Bruna.

  In Amerika lopen ze lekker voor wat betreft ebooks en hun uitleensystemen. Zo ben ik lid van een Amerikaanse open bibliotheeksite. Je mag er ebooks lenen voor 21 dagen, daarna verdwijnen ze van je e-reader. Soms is het ebook al uitgeleend en moet je eerst netjes reserveren, je krijgt dan een mail om het ebook binnen 24 uur te lenen, zo niet, dan is de volgende wachtende aan de beurt. Prima en duidelijk geregeld. Vooral technisch zit het super in elkaar. Helaas is het wel zo dat het vooral om titels gaat uit de jaren ’80 en ’90, maar okay, het gaat om de simpelheid van het systeem.

  Hier in Nederland moet dat weer veel ingewikkelder, met allerlei protocollen die je moet doorlopen om lid te worden en dan nog kun je de ebooks op bepaalde apparaten niet lezen. Kobo Plus en Bliyoo zijn geweldig, maar mijn tante heeft geen i-deal en geen creditcard, dus loopt al tegen muren aan. Ik vind het frappant dat over de oceaan nergens een big deal van wordt gemaakt. Het kan, het is mogelijk en ebooks zijn lekker cheap. Hier in Nederland gaat het precies andersom.

  Wat betreft de prijzen vraag ik me ook af wat uitgeverijen nou eigenlijk zelf willen. Willen ze dat het verkocht wordt? Maak het dan betaalbaar. Ondertussen mopperen uitgeverijen over het illegaal downloaden, maar blijven stug 12.99 euro vragen voor een ebook. Of zelfs duurder. Het lijkt alsof sommige uitgeverijen liggen slapen als het om ebooks gaat. Het is anno 2017 nog steeds een ondergeschoven kindje heb ik het idee.

  En misschien een bizarre vergelijking, mijn kapster overleefde de crisis door alle behandelingen met tien euro (!) te verlagen. Daardoor konden mensen (vaker) naar de kapper blijven gaan. Duurder is niet altijd winst maken. 🙂

  • Sanne Hillemans zegt:

   In Amerika zijn ze inderdaad in veel opzichten al veel verder. De markt is daar een stuk toegankelijker, zowel voor auteurs als voor lezers.
   Ik ben het helemaal met je eens – je opmerking over uitgeverijen. Iedereen roept altijd dat illegaal downloaden zo veel gebeurt, maar met die prijzen, vind ik dat inderdaad ook niet heel gek.

   Ik vind de vergelijking met je kapper heel beeldend, juist. Om te blijven bestaan, moet je je aanpassen aan je omgeving en vernieuwend zijn. En dat deed jouw kapster! 🙂

Laat een reactie achter